Ճարպն այրող դիետա

Այդ բազմատարբերակ ցածր ածխաջրային սննդակարգը հանձնարարված համադրություններում ցանկացած մթերքի ճկուն ընտրություն է առաջարկում: Միաժամանակ ենթադրվում է, որ սննդի մեջ կկրճատվեն ածխաջրերը, նախ եւ առաջ` օսլան  (հացը, ձավարեղենը, խմորե արտադրանքները եւ կարտոֆիլը)  եւ շաքարը (եւ դրանք պարունակող բոլոր մթերքները): Դա կայունացնում է ինսուլինի մակարդակը` դրանով խթանելով ճարպի այրման գործընթացը եւ արագացնելով նյութափոխանակությունը: Տվյալ սննդակարգը ժողովրդականություն է վայելում հոլիվուդյան աստղերի եւ այլ հայտնի անձանց շրջանում:

Սննդակարգը նախատեսված է մեկ շաբաթի համար, որի ընթացքում հնարավոր է մինչեւ 5 կգ նիհարել։ Անպայման շատ ջուր խմեք (օրական 2,5-3 լ հեղուկ): Խորհուրդ է տրվում հետեւել այս կանոններին.

1. Նախաճաշը պետք է ընդունել արթնանալուց հետո ոչ ուշ, քան 2 ժամ անց:

2. Սննդի 4 ընդունում պետք է լինի. նախաճաշ (ժամը 6-9-ը), ճաշ (ժամը 10-13-ը), հետճաշիկ (ժամը 14-16-ը) եւ ընթրիք (ժամը 17-20):

Ամեն օրվա ճաշացանկը կազմվում է ինքնուրույն` ելնելով հետեւյալ սխեմայից. Նախաճաշ. 1 բաժին սպիտակուցներ (ցուցակ 1) եւ մեկ բաժին միրգ կամ բանջարեղեն (ցուցակ 2):

Ճաշ. Մեկ բաժին սպիտակուց, մեկ բաժին բանջարեղեն/միրգ եւ մեկ բաժին ածխաջրեր (ցուցակ 3):

Հետճաշիկ. Մեկ բաժին սպիտակուց, մեկ բաժին բանջարեղեն/մրգեր եւ մեկ բաժին ածխաջրեր:

Ընթրիք. մեկ բաժին սպիտակուցներ եւ մեկ բաժին բանջարեղեն կամ մրգեր:

 

Ցուցակ 1. Սպիտակուցներ:  Հավի երկու ձու ցանկացած վիճակում:

– 100 գ կաթնաշոռ` ոչ ավելի, քան 2 տոկոս յուղայնությամբ:

– 120 մլ յուղազուրկ կաթ կամ 120 մլ յուղազուրկ յոգուրտ + կես մասնաբաժին ցանկացած տեսակի սպիտակուցային մթերք այդ ցուցակից:

– 110 գ ոչ ճարպոտ խոզապուխտ կամ էլ ցանկացած ոչ ճարպոտ միս:

– 170 գ թյունաձուկ կամ այլ ոչ ճարպոտ ձուկ, ծովամթերք:

– 2 ճաշի գդալ ընկույզի պաշտետ:

– 60 գ ոչ յուղոտ պանիր:

– 100 գ խաշած սոյա կամ տոֆու պանիր:

– 30 գ ցանկացած ընկույզ:

 

Ցուցակ 2. Մրգեր/Բանջարեղեն:

– Մի բաժակ ցանկացած միրգ` մանր կտրատված, կամ երկու միջին չափի միրգ կամ երկու կտոր սեխ:

– 2-3 բաժակ բանջարեղենով աղցան ցանկացած հում բանջարեղենից կամ էլ մի քանի ամբողջական հում բանջարեղեն:

– 300 գ շոգեխաշած ցանկացած բանջարեղեն (բացառությամբ սիսեռի եւ եգիպտացորենի):

– 150 գ եգիպտացորեն կամ կանաչ ոլոռ:

– 60 գ չիր:

Ցուցակ 3. Ածխաջրեր:

– Մի կտոր հաց:

-Մի փոքրիկ յուղաբլիթ:

– Կես օղակաբլիթ:

– 3-4 ճաշի գդալ խաշած բրինձ, հնդկաձավար կամ մակարոնային արտադրանք տոմատի սոուսով:

– 3-4 ճաշի գդալ խաշած կարտոֆիլ, կարտոֆիլային պյուրե, ոլոռ, ոսպ կամ եգիպտացորեն:

– Միջին չափի եգիպտացորենի մեկ կողր:

– 15 գ քրեքեր կամ չիփսեր յուղի ցածր պարունակությամբ:

– Մի բաժակ ադի-բուդի առանց հավելումների:

Այս սննդակարգի համար մրգերի եւ հատապտուղների լավագույն հավաքածուն է թուրինջ  (նարինջ, մանդարին), տանձ, ծիրանաչիր, կիտրոնի շերտիկ, ելակ, բալ կամ գիլաս:

ԱՎԵԼԻՆ